Mijn passie in de krant!

BIJDEFOTO: Kersverse ondernemer Esther Schilder ontvangt een taart van Jeannet Steenbergen van Bakkerij Steenbergen. Bodé Media

INTRO 

Het verhaal achter een bedrijf, daar zijn wij als redactie altijd benieuwd naar. Dus bezoeken we iedere week een onderneming in de Noordoostpolder of op Urk. Deze week is dat Esther Schilder uit Emmeloord, die sinds kort werkt als creatief coach. Banketbakkerij Steenbergen verzorgde een taart voor dit bedrijf van deze week.

 

Tekenen en schilderen als medicijn tegen stress en vermoeidheid

Emmeloord – Tot rust komen, weer ruimte ervaren en spanning verminderen. Esther Schilder (36) uit Emmeloord weet als geen ander wat schilderen en tekenen voor je gemoedstoestand kunnen betekenen. Ze werkt al jaren in de geestelijke gezondheidszorg en gaat nu als creatief coach nog meer mensen helpen hun horizon te verbreden met teken- en schildercursussen. 

‘Door creatief bezig te zijn, leer je op een andere manier naar dingen te kijken. Je laat de controle wat meer los, durft meer uit je comfort zone te stappen en opent zo nieuwe luikjes in je bewustzijn,. Daardoor verbreed je automatisch je horizon. Illustreren is het nieuwe mediteren’, legt Esther uit.

Als je alleen wilt leren tekenen en schilderen, kun je misschien beter niet bij de Emmeloordse aankloppen. Als je door middel van creatief bezig zijn angst en stress wil verlichten, je concentratie wil verbeteren en af wilt komen van piekeren; dan is Esther de persoon bij wie je moet zijn.

 

Zelfontplooiing

‘Ik ben meer coach dan teken- of schilderdocent. Ik begeleid mijn klanten bij het proces van creëren, maar vooral ook met alles wat daarachter schuil gaat. Bij mij gaan de lessen naast de technieken van tekenen en schilderen dus vooral over zelfontplooiing, ruimte nemen voor jezelf en meer ontspanning vinden in je drukke bestaan.’

Creatief bezig zijn, is volgens Esther bewezen effectief bij het vinden van meer rust en ruimte voor jezelf. ‘Het ondersteunt je zelfontplooiing op een heel laagdrempelige manier. Daar groei je als persoon van.’

 

Cursus Kom in beweging

Hoe ze dat doet? Met diverse kant-en-klare cursussen. Zoals bijvoorbeeld de cursus Kom in beweging, die op 17 september van start gaat. Op zes donderdagavonden, van 19.30 tot 21.30 uur, leert de Emmeloordse haar cursisten met eenvoudige tips en trucjes meer te gaan schetsen en tekenen.

‘Ik leer hen hun creatieve brein weer aan te zetten. We werken met diverse modules en een stappenplan om dat voor elkaar te krijgen. De materialen worden door mij verzorgd.’ 

Aan het einde van de cursus weten de deelnemers hoe ze zelf een illustratie kunnen maken. Esther: ‘Maar hebben ze ook wat meer inzicht in hoe ze kunnen experimenteren met nieuwe dingen, hoe ze meer ruimte voor zichzelf kunnen innemen en maken ze kennis met de rust die tekenen en illustreren kunnen veroorzaken.’

 

Down under

Heb je na deze cursus de smaak te pakken of heb je al wat meer ervaring, dan kun je je inschrijven voor negentig dagen Down Under. ‘Speciaal voor mensen die van tekenen en schilderen een dagelijkse gewoonte willen maken. Als je dat namelijk kan volhouden, zal je zien dat je persoonlijke ontwikkeling en creatieve geest enorme stappen vooruit maken.’

Deelnemers krijgen een schetsboek, er is een besloten Facebook-community en ze ontvangen een magazine met tips en tricks waarmee ze de gewoonte leren opbouwen en hoe ze bijvoorbeeld inspiratie opdoen.

‘Twee keer per week ontvangen ze een online video van mij om ze in beweging te houden en eens per week zijn er fysieke lessen.’

 

Vrijheid om te spelen

Die lessen vinden plaats in het Ondernemershuis aan de Noordzijde 6. ‘Voor mij betekent creatief bezig zijn een plek voor mezelf, waar ik nog de vrijheid om te spelen en te experimenteren. In het dagelijks leven ervaar je dat als volwassene bijna niet meer. Alles moet een doel hebben. Maar bij mij is er geen doel waar we naar toe werken. Het doen is het doel.’

 

www.estherschilder.nl

Share

Leave a comment